Suivez-nous sur  

Plan d'accès

Plan d'accès

Contacter l'Administration

Guichet électronique

Notifiez des problèmes dans l'espace public

Liens utiles

 

Lisez le Wolvendael en ligne

 

 

Déclaration de protection des données
U bent hier: Home / L'Administration / Etat civil / Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

      Gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Stemmen bij volmacht

De kiezer die zich niet in persoon kan aanbieden bij het stembureau op de dag van de verkiezingen "hierna de volmachtgever" kan aan een andere kiezer "hierna de volmachtdrager" vragen om in zijn of haar plaats te stemmen bij volmacht.

De volmachtgever kiest vrij zijn of haar vertrouwenspersoon, de volmachtdrager. Deze moet wel voldoen aan de voorwaarden om kiezer te zijn. Het is niet nodig dat deze persoon bij de volmachtgever woont.

Opgelet, u kan maar één keer stemmen met volmacht, en dus maar één keer per verkiezing volmachtdrager zijn.

De volmacht om te stemmen wordt door de volmachtgever aan de volmachtdrager gegeven door middel van een formulier P1 (Word - PDF ) dat gratis beschikbaar is op de website en bij de gemeenteDe volmachtgever en de volmachtdrager vullen het volmachtformulier in en ondertekenen het. De rechtvaardigingsstukken die de onmogelijkheid voor de volmachtgever om zich aan te bieden bij het stembureau op de dag van de verkiezingen worden bij het formulier gevoegd.

De dag van de verkiezing heeft de volmachtgever niets te doen, aangezien het zijn of haar vertrouwenspersoon is die in zijn of haar plaats zal gaan stemmen. De volmachtdrager begeeft zich naar het stembureau waar de volmachtgever werd opgeroepen. Dienvolgens zal de volmachtdrager zich op de dag van de verkiezingen naar twee verschillende stembureaus moeten begeven indien hij in een ander stembureau dan de volmachtgever moet stemmen.

In het stembureau bied de volmachtdrager de eigen oproepingsbrief aan (om aan te tonen dat hij of zijn zelf kiezer is) en de eigen identiteitskaart, de oproepingsbrief van de volmachtgever, het ingevulde en ondertekende volmachtformulier en het attest of document de onmogelijkheid voor de volmachtgever om zich aan te bieden bij het stembureau op de dag van de verkiezingen aantoont. Na de stemming zal de voorzitter van het stembureau op de oproepingsbrief van de volmachtdrager  en de volmachtgever “gestemd bij volmacht” vermelden, zodat deze niet twee maal bij volmacht kunnen stemmen.

 

Er wordt een volmacht om te stemmen gegeven indien een kiezer zich niet persoonlijk ka aanbieden op het stembureau op de dag van de verkiezingen, wegens :

1. die wegens ziekte of gebrekkigheid niet in staat zijn om zich naar het stembureau te begeven of er naar toe gevoerd te worden : - deze onbekwaamheid moet blijken uit een medisch attest;

2. een beroepsverplichting in België :

- de beroepsverplichting moet gerechtvaardigd worden door een attest van de werkgever, de burgerlijke of militaire overheid
OF

Een verblijf in het buitenland om bereopsredenen. In dit laatste geval funnen familieleden van de kiezer die bij hem in het buitenland verblijven eveneens per volmacht stemmen ;

- het beroepsverblijf moet gerechtvaardigd worden door een attest van de werkgever, de burgerlijke of militaire overheid.

3. die het beroep van schipper, marktkramer of kermisreiziger uitoefenen en de leden van het gezin die met hen samenwonen :
- de uitoefening van het beroep blijkt uit een attest, afgeleverd door de burgemeester van de gemeente waar betrokkenen in het bevolkingsregister zijn ingeschreven formulier P3.

4. die de dag van de stemming ten gevolge van een gerechtelijke maatregel in een toestand van vrijheidsbeneming verkeren.
- dit moet blijken uit een attest van de directie van de instelling waar betrokkene verblijft;

5. die omwille van hun geloofsovertuiging in de onmogelijkheid verkeren zich ter stemming aan te bieden : - dit moet blijken uit een verklaring van de religieuze overheid;

6. de studenten die wegens studieredenen in de onmogelijkheid verkeren zich naar het stembureau te begeven. Hier moet de schooldirectie een bewijsschrift afleveren formulier P4 (Word - PDF );

7. die om een tijdelijk verblijf in het buitenland afwezig is :

- voor zover die onmogelijkheid door de burgemeester van zijn woonplaats of zijn gemachtigde vastgesteld is, na het voorleggen van de nodige bewijsstukken. Wanneer de burgemeester de aanvraag aanvaardt, levert hij een daartoe bestemd formulier P2.

De formulier P2 mag aangevraagd worden bij de dienst Kieszaken - Jean Vander Elstplein, 29 (gelijkvloerse verdieping) - kantoren open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 15u00 - Tel. 02/348.66.74 - 02/348.66.75. e-mail: kieszaken@ukkel.brussels

 

 

Document acties

Les travaux de voirie en cours

Agenda
&nbsp
« oktober 2018 »
oktober
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

 

Carte des ressources durables

Agenda 21

Commerce équitable

Guichet énergie