Facebook

Toegangsplan

Toegangsplan

Contacteer de gemeentediensten

Elektronisch loket

Fixmyuccle

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Agenda 21 / Zich inzetten voor duurzame ontwikkeling

Zich inzetten voor duurzame ontwikkeling

Schéma Nl copie.jpgEen gemeente goed beheren betekent doelstellingen op lange termijn maken en deze via de dagelijkse beslissingen concretiseren. Deze doelstellingen moeten een harmonieuze economische, sociale en milieugebonden ontwikkeling toelaten.
Dat is de inzet van duurzame ontwikkeling en van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad om een Lokale Agenda 21 uit te werken.

De Agenda die in deze brochure wordt voorgesteld, is een indicatieve planning om de principes van duurzame ontwikkeling in Ukkel toe te passen. Aangezien overdaad schaadt, heeft deze Agenda zich beperkt tot vijf thema’s: goed bestuur en participatieve democratie, duurzame huisvesting voor iedereen, vermindering van de energie-uitgaven en het broeikaseffect, bescherming en verbetering van het natuurlijk patrimonium en lokale en internationale samenwerking. Na de diagnose en de bepaling van de doelstellingen heeft de gemeenteraad op 22 oktober 2009 een plan rond 103 acties goedgekeurd. Enkele van deze acties kunt u op deze pagina's terugvinden.

Dit plan bestaat uit twee luiken: het eigenlijke plan en een koolstofbalans. Het welslagen van een duurzameontwikkelingsbeleid hangt af van ieder onder ons. Bij de acties die de gemeente kan uitvoeren of waarbij de gemeente de aanzet ertoe kan geven, moeten we de acties toevoegen die wij elk als burger kunnen ondernemen. De inzet - meer bepaald de klimaatsveranderingen - is zo groot dat we niet meer mogen wachten voor we ingrijpen. De Lokale Agenda 21 bevat talrijke voorstellen.

De uitwerking van dit plan werd mogelijk gemaakt door de samenwerking van de studiebureaus ERU en Factor X en een honderdtal inwoners die actief aan de verschillende fora en Comités 21 hebben meegewerkt. Ik wens hen hierbij te bedanken. Ik zou ook alle ambtenaren willen bedanken die hieraan hebben meegewerkt en vooral mevrouw Anne-Claire Dewez die er de spilfiguur van was.

De uitwerking van deze Lokale Agenda 21 werd gesteund door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Lokale Agenda 21 is per definitie een evolutief proces waar met de tijd nieuwe duurzame acties aan toegevoegd zullen worden. Alle Ukkelaars kunnen reageren op de keuzes van Agenda 21 en hun opmerkingen en voorstellen voorleggen. Deze mogelijkheid om de eigen mening te laten kennen laat toe om er nieuwe mensen aan te verbinden - inwoners of actoren - en het open en dynamisch karakter van het proces te behouden

Marc COOLS
Schepen van Werken, Stedenbouw
Milieu en Mobiliteit

Document acties

Lopende wegwerkzaamheden

Agenda

 

« december 2018 »
december
MaDiWoDoVrZaZo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

 

Kaart met duurzame middelen

Agenda 21

Fairtradegemeenten

Energieloket