Facebook

Contacteer de gemeentediensten

Nieuw:
on-line afspraken
voor de diensten
Bevolking, Huisvesting en Stedenbouw

Elektronisch loket

Fixmyuccle

 

 

Verklaring gegevensbescherming

U bent hier: Home / Bestuur / Cultuur / 1. Activiteiten die de dienst Cultuur aanbiedt

1. Activiteiten die de dienst Cultuur aanbiedt

  • Tentoonstelling in het Cultureel Centrum : Coronavida1180

In maart lanceerde de dienst Cultuur tijdens de lockdown het project Coronavida1180. Dankzij dit project konden we cultuur doen opleven en het woord geven aan de Ukkelaars die thuis moesten blijven door hun creaties online tentoon te stellen (www.coronavida1180.be). We waren verheugd foto’s, tekeningen en gedichten te ontvangen van heel wat amateur- of professionele kunstenaars uit onze gemeente, waarin ze met ons delen wat de gezondheidscrisis bij hen oproept. Dit project kende een groot succes! Kom deze ongelooflijk uiteenlopende werken bewonderen tijdens de tentoonstelling in het Cultureel Centrum van Ukkel..

Van vrijdag 18 september tot zondag 18 oktober 2020 tijdens de openingsurenvan het Cultureel Centrum van Ukkel (Rodestraat 47).

Van dinsdag t.e.m. vrijdag van 12u. tot 18u.

Op zaterdag van 14u. tot 18u.

Gratis toegang

  • Circus tijdens het feest van de Federatie Wallonië-Brussel!

Zoals elk jaar viert de dienst Cultuur het feest van de Federatie Wallonië-Brussel in het cultureel centrum van Ukkel met verschillende gratis voorstellingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit jaar komt circus aan bod in allerlei vormen en voorstellingen, zoals de voorstelling 'Entre-cordes' van circusartiest Alexis Rouvre en optredens van jonge artiesten van de ESAC.
De voorstellingen zijn gratis maar reserveren is verplicht (02/374 64 84).


Met de steun van de FGC.

Volledig programma:

10.30: ”Tout / Rien” 


12.00: “Tout / Rien”


14.00: “Entre-cordes”


15.00: Voorstelling ESAC


16.00: ”Entre-cordes”


17.00: Voorstelling ESAC

“Tout / Rien” (om 10.30 en 12 u.)

Dit project is ontstaan toen Alexis Rouvre een gootsteenkettinkje vanop een tafel eindeloos naar de grond zag vallen. Deze oncontroleerbare val deed hem denken aan de tijd die passeert en die men niet kan stoppen. Tijdens dit korte moment leek de tijd te vertragen, die normaal aan een fenomenale snelheid voortraast. De stilte na deze val deed hem nadenken over de relatieve uitgestrektheid van onze tijdsperceptie. In een wereld waarin tarlijke middelen gemaakt worden om ons tijd te doen winnen is het verbazend om soms nog tijd te vinden en vaak lopen we achter de tijd aan. Dit is onrustwekkend, gelet op de al verlopen jaren en de jaren die nog resteren. Tijd is eeuwig en kan zowel geluk als angst opwekken. Tijd betreft zowel de geschiedenis van het universum als de nanoseconde die de frequentie van twee beurstransacties beperkt …
Vanuit het niets, de val van een eenvoudig kettinkje, neemt Alexis Rouvre een kijkje op de mens, de wereld, het bestaan, het universum … een beetje alles.
Voorstelling vanaf 8 jaar.

“Entre-Cordes” (om 14 en 16 u.)

Déborah Colucci componeert voor harp een modern en virtuoos repertoire. Ze improviseert en gaat op zoek naar een rijke en gevarieerde klank. Alexis Rouvre is een jongleur en manipulator van touwen. Hij jongleert via beweging, op een instinctieve en elegante manier.
Deze twee touwenjongleurs brengen twee disciplines samen die weinig met elkaar gemeen hebben. Ze gaan op zoek naar evenwicht, eenvoud en generositeit van een duoconcert. Mocht hij een muzikant zijn, bespeelde Alexis de ruimte, het lichaam en voorwerpen. Déborah bespeelt de snaren van haar harp om te begeleiden maar ook om op haar manier te manipuleren, met de jongleur die haar snaren bespeelt, met beweging of een dans met meerdere ballen.
Ze scheppen een ruimte vol geluid en visuele elementen, met harmonie en dissonantie, en delen samen via improvisie hun poëtische verrassende reis.
Duur: 30 minuten


Voorstelling ESAC (om 15 en 17 u.)


Circusact van 8 minuten van afgestudeerde leerlingen van de Ecole Supérieure des Arts du Cirque. Een reeks korte voorstellingen van erg diverse jonge circuskunstenaars. Op het programma nummers met: riemen (Wout Deneyer), touwen (Laleshka Salas) en hoepels (Ana Julia Moro Brene). Het hedendaagse duo Chaimae Salih de Paul Krügener sluit de voorstelling af met een combinatie van dans, theater en acrobatie. 

 

  

 

  • Heritage walks

In samenwerking met Rendez-vous culturels in Belgium gaat de dienst Cultuur door met het project dat deze zomer gelanceerd werd en een waar succes kende! Heritage walks neemt ons in verschillende wijken van Ukkel mee op ontdekkingstocht van ons erfgoed.

Inschrijven verplicht via: rdvculturelsbe@gmail.com

Deelname : € 2 - (gratis voor kinderen tot 18 jaar, studenten, werkzoekenden, OCMW-begunstigden, atrikel 27). De plaats van samenkomst wordt meegedeeld bij de inschrijng.

Huizenblokken, het hart van de gemeente Ukkel 

Zijn de huizenblokken, een van de specifieke kenmerken van de gemeente Ukkel, een overblijfsel van de verwoesting van de wijken van het stadscentrum, die heel war inwoners naar de buitenwijken verbannen heeft? De wandelingbeantwoordt al deze vragen en neemt u mee naar onbekende plekjes in onze gemeente.

Wanneer ? Zaterdag 26 september 2020 om 15 uur.

Ukkel, een klein stukkje paradijs! 

Voorbij de clichés ontluikt een wijk met een heel andere sfeer, die het landelijk uitzicht behouden heeft. Tussen het Crabbegat en de Sukkelweg toont dit parcours ons prachtige eigendommen, art deco- fo modernistische bouwwerken in contrast met de pittoreske wegen of de bekoorlijke eenvoud van arbeidshuisjes en hun tuinen.

Wanneer ? Zondag 11 oktober 2020 om 15 uur.

 

  • Gemeentelijke Fotografiewedstrijd rond het thema " Wonen "

​​Beste kunstenaars, beste partners, beste cultuurliefhebber,

Het reglement >>>

Het inschrijvingsformulier >>>

 

Inleverings data van de foto’s

Maandag 5 en dinsdag 6 oktober van 14 tot 20u. - Kunstenhuis Ukkel - Dekenijstraat, 102

Tentoonstelling

Van vrijdag 9 t.e.m. zondag 25 oktober van 13 tot 17u.

Maandag en dinsdag gesloten.

Stemmen van bezoekers 

Van donderdag 8 t.e.m. zondag 18 oktober.

Prijsuitruiking

Vrijdag 23 oktober om 18u.

Afhalingsdata van de foto’s

Zondag 25 oktober van 17 tot 18u.30;

Maandag 26 oktober van 13 tot 17u.

 

Verder lezen...

 

  • ​'Peaceful Parasites' - Kunstwerk van Franck Sarfati

Guido van Arezzoplein, Begraafplaats van de Dieweg, Instituut Lussato

Deze kunstinstallatie van Franck Sarfati kan in Ukkel voor het eerst ontdekt worden in de openbare ruimte. De installatie van deze Ukkelse kunstenaar belegert deze plaatsen met goedaardige parasieten, microsculpturen uit Limogesporselein. Franck Sarfati stelt ons vragen over onze band met de natuur en met de parasieten. En de mens in dit alles? 

Verder lezen...

 

  •  

  • Le Repos en L'Angévine, twee kunstwerken van François Canart

Verder lezen...

   

 

 

Document acties