Wilde wespen en bijen

De bijen die door de imkers worden gekweekt, behoren tot de huisdieren van de gemeente. Andere bijensoorten en wespen trekken, naargelang de seizoenen, door Ukkel en veroorzaken soms ook overlast. 

Tussenkomst aanvragen

Volgens het  Algemeen Politiereglement zijn eigenaars verplicht om wespen- en bijennesten te laten verwijderen. Doen zij dit niet, dan wordt de verwijdering automatisch uitgevoerd door de bevoegde autoriteit, op hun kosten en voor hun risico.

 

Tussenkomst voor een wespen- of bijennest indien

Wespennest

Hebt u een wespennest gevonden op uw terrein en wilt u een tussenkomst aanvragen? De gemeente komt niet tussenbeide op privédomein, u moet daarvoor een beroep doen op een gespecialiseerd bedrijf

Bijenzwermen 

Zit er een zwerm bijen bij u en wilt u een tussenkomst aanvragen?

Contacteer dan de vzw Société Royale d’Apiculture de Bruxelles et ses Environs (SRABE). Een imker komt de bijen dan gratis weghalen. Deze dienst wordt aangeboden in het hele Brusselse gewest. Praat er zeker over in uw omgeving!

Contact

vzw SRABE

Solitaire wespen en bijen

Er zijn verschillende soorten solitaire bijen en wespen te vinden in de gemeente. Ze zijn te herkennen aan de kleine zandhoopjes waarover ze rondvliegen. Het gaat om zeldzame en dus beschermde soorten. Ze vertonen geen agressie tegenover de mens.

Dieren

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.54

E-mail
dierenwelzijn@ukkel.brussels

Goed om te weten

"Wilde" zwermen bijen kunnen gratis weggehaald worden door vrijwilligersverenigingen.