Huisvesting, bejaardencentra ...

Er is in Ukkel een gevarieerd aanbod aan huisvesting voor ouderen. Dit aanbod houdt rekening met ieders persoonlijke situatie: in «zijn» huis willen blijven, een appartement huren, gebruik maken van de comfort- en medische diensten van een rusthuis ...

Een woning of een instelling aangepast aan de behoeften van senioren

Door de hogere levensverwachting en de medische vooruitgang kan een senior nu gemakkelijker zijn levensstijl en huisvesting kiezen, afhankelijk van zijn of haar behoeften of mate van autonomie:

  • thuis blijven wonen;
  • in een bejaardencentrum of rusthuis verblijven;
  • samenwonen;
  • jongere mensen verwelkomen …

Raadpleeg  de pagina’s Huisvesting van deze site om meer te weten te komen over de verschillende aanbiedingen en faciliteiten voor de toegang tot huisvesting.

Aanpassing van uw huisvesting

Veel verenigingen zijn gespecialiseerd in het inrichten van woningen voor senioren of voor mensen met een beperking. Zij stellen een aanpassing voor en/of extra aangepaste apparatuur om het dagelijks leven in alle veiligheid te vergemakkelijken.

De meeste mutualiteiten leveren deze dienst ook en kennen bepaalde premies toe voor het inrichten van de woning.

Een rusthuis vinden

De  gewestelijke dienst Iriscare biedt alle informatie over alle erkende instellingen in het gewest. Raadpleeg hun site om lijsten met bejaardencentra en rusthuizen te vinden.

Een bijgewerkte lijst van openbare (OCMW) of privé-instellingen in Ukkel is ook beschikbaar op aanvraag bij het schepenkantoor voor senioren.

Goed om weten
Het is altijd een goed idee om rusthuizen te bezoeken vooraleer u ze nodig hebt.

Energie (kiezen, beheren, geholpen worden)

Hebt u advies nodig met betrekking tot uw energieverbruik? Neem contact op met de cel energie van het OCMW, die toegankelijk is voor alle inwoners van de gemeente.

De  Cel Energie informeert u bijvoorbeeld over het kiezen van een leverancier, het in gebruik nemen of afsluiten van een meter ... Deze dienst helpt u ook om uw problemen op te lossen (elektriciteit, gas, water en stookolie):

  • hulp bij het analyseren van de energierekening;
  • opstellen van een betalingsplan in overleg met de leverancier;  
  • hulp bij het verkrijgen van het recht op een specifiek sociaal tarief (stookoliefonds, enz.);
  • enz.

Een woning delen

Een woning delen betekent de kosten delen, maar ook banden opbouwen rond een levensproject of, eenvoudiger, buurtrelaties met een «meerwaarde».

Intergenerationele huisvesting

De gemeente geeft u advies over de regels die gelden voor het verbouwen van uw woning om er een intergenerationele woning van te maken, bijvoorbeeld een kangoeroewoning.  Contacteer de dienst Stedenbouw

Gedeelde woningen

De vzw Habitat et Participation informeert u over de verschillende vormen van gedeelde huisvesting en biedt een dienst met zoekertjes aan, voor en door de bewoners van solidaire en participatieve huisvestingsinitiatieven: 

Senioren

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur (enkel telefonisch)

Telefoon
02/605.15.50

E-mail
senioren@ukkel.brussels