Energie

Ons energieverbruik verminderen is een noodzaak geworden. Zowel voor ons budget als om bij te dragen aan de beperking van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde, en dus om onze planeet te beschermen.

Daarom werd enkele jaren geleden een Energieloket opgericht, overeenkomstig de  Agenda 21. Dit loket is er om je vragen te beantwoorden of je door te verwijzen naar de partners die ze kunnen beantwoorden.

Het Energieloket verschaft informatie aan het publiek over:

Tips en handelingen

Net zoals het beste afval datgene is dat we niet produceren, is de beste energie diegene die we niet verbruiken. Wist je dat onze elektrische apparaten elektriciteit blijven verbruiken, zelfs in slaapstand en als ze uitgeschakeld zijn?

Om je (en ons) te helpen minder energie te verbruiken, delen we enkele tips:

Wil je begeleid worden bij je technische, praktische en administratieve stappen maar ook bij de financiële hulp?

 Het advies- en begeleidingscentrum voor huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Homegrade) richt zich tot alle gezinnen, huurders en eigenaars die de kwaliteit van hun woning wensen te verbeteren. Homegrade biedt informatie over thema's als premies, energie, renovatie, stedenbouw, erfgoed, akoestiek en  duurzame gebouwen.

Ondervind je moeilijkheden om je water-, gas- en elektriciteitsfactuur te betalen?

De  Energiecel van het OCMW biedt je hulp bij de keuze van een leverancier, de opening/sluiting van een meter, advies om het bedrag van je facturen te verlagen (sensibilisering, audit, premies, workshops), hulp bij de analyse van je energiefactuur, het opstellen van een afbetalingsplan met de leverancier, hulp bij de opening van het recht op het specifiek sociaal tarief, hulp bij de toekenning van het statuut 'beschermde klant', hulp bij het behouden van de energievoorziening, een onderzoek van je recht op een stookoliepremie, een mini-energieaudit (analyse van je woning) en advies over isolatie. De Energiecel van het OCMW staat open voor alle Ukkelaars, al dan niet geholpen door het OCMW en al dan niet in schulden.

Heb je interesse in energiedelen of energiegemeenschappen?

Wil je hernieuwbare energie aanschaffen of delen, peer-to-peer, binnen hetzelfde gebouw of tussen verschillende gebouwen? Wie hernieuwbare energie produceert kan voortaan het niet-verbruikt deel verkopen aan anderen.  Leefmilieu Brussel en de  Facilitator Energiedelen en Energiegemeenschappen verschaffen je meer info en helpen je op weg.

Surf voor meer info over energiedelen en de energiegemeenschappen in Ukkel en Brussel naar de kaart:  Brugel – Kartografie.

Milieu

ENERGIELOKET

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.56

E-mail
energieloket@ukkel.brussels