Stichtingen, galerijen en andere sites

De gemeente biedt heel wat publieke of private culturele initiatieven in allerlei vormen. Maak kennis met enkele daarvan ... en laat het ons gerust weten als we er enkele hier niet hebben vermeld. 


Bruno Lussato Instituut

Het Bruno Lussato Instituut staat voor een holistische visie, en voor het voortdurend zoeken naar verbanden tussen disciplines die schijnbaar ver van elkaar afstaan. Dit instituut streeft een spirituele dimensie na en nodigt zijn leden uit tot ontmoeting en dialoog. Ontdek de interessante activiteiten in een uitzonderlijk art-decokader, dat bevorderlijk is voor het reflecteren over de mens en het begrijpen van de nieuwe wereld waarmee de mens wordt geconfronteerd.

Contact


Stichting Gaston Bertrand

De Stichting Gaston Bertrand is bedoeld om het werk van de schilder Gaston Bertrand (1910-1994) te promoten en bekend te maken, zijn werk voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken, met name door tentoonstellingen te organiseren, films te maken, boeken en tijdschriften uit te geven, en in het algemeen door artistieke en culturele verspreiding, en door de archieven van de schilder te bewaren.

Contact


Maison Grégoire

Het onafhankelijke kunstencentrum Maison Grégoire is gevestigd in een modernistische parel uit 1933 van Henry van de Velde, en het werd opgericht in 1995 op initiatief van Véronique en Philippe Terrier-Hermann, in samenwerking met de eigenaar, Thomas Simon. De oprichters van de vereniging wilden deze plaats toegankelijk maken voor het publiek via een tentoonstellingsprogramma met jonge Belgische en internationale kunstenaars. De tentoonstellingen, die in het weekend en op afspraak kunnen worden bezocht, moeten in deze modulaire werking worden geïntegreerd.

Sinds september 2008 is Emmanuel Lambion (Bn PROJECTS) verantwoordelijk voor de artistieke programmering van Maison Grégoire.

Contact


Kunstraum

Kunstraum, gevestigd in Ukkel, wil een publiek van kunstliefhebbers prikkelen dat nieuwsgierig is en popelt om de internationale kunstwereld te leren kennen. De gelegenheid om hedendaagse kunstenaars op een andere en unieke manier te leren kennen. Vooral via video's en verhalen laat Kunstraum ons in het hart van de kunstenaars kijken, en wordt ons getoond hoe zij hun werken creëren en ontwikkelen.

Contact


Nekkersgatmolen

De oude Nekkersgatmolen die in het weelderige Ukkelse groen ligt, is een typisch voorbeeld van de Brabantse landelijke architectuur uit de 17de eeuw. De molen is afwisselend korenmolen, oliemolen en papiermolen en stopt met werken vanaf 1918. In 1970 redt de gemeente hem van de sloop. De familie Seydel vestigt er zich en ontwikkelt ambachtelijke en artistieke activiteiten (kunstsmeedwerk, vioolbouw, verschillende voorwerpen worden gecreëerd voor de opera, het theater, de bioscoop, de televisie, ...). De volledige restauratie van de molen heeft de site zijn oude charme van weleer teruggegeven, met behoud van zijn idyllische en betoverende karakter dat ons uitnodigt tot rust en bezinning, een plek die bevorderlijk is voor creatieve inspiratie. 

Contact


Studio Garden Verrewinkel

Studio Garden Verrewinkel (aka SGV) vzw is een kunstenaarsresidentie in de voormalige atelierwoning van de keramist en beeldhouwer Olivier Strebelle (1927-2017). De beschermde site, uit de modernistische tijd, omvat een tuin met opmerkelijke soorten, geplant door de kunstenaar zelf. Zoals hij had gewenst, wordt er in de lokalen het hele jaar door nog steeds creatief werk verricht. De activiteit werd in november 2018 opgestart door de directrice, Julie Brunel, en verwelkomt de eerste bewoners vanaf april 2019, dankzij de selectie van het artistiek comité. Sinds januari 2021 maakt SGV deel uit van het internationale netwerk van ‘unplugged’* locaties waar onderzoekers en ontwerpers zich op hun project komen concentreren.

Contact

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Vaak gestelde vragen

Natuurlijk! Denkt u aan een culturele locatie die niet op deze pagina of op de kaart met duurzame middelen van Ukkel staat? Neem contact op met de Dienst Cultuur, zodat we samen kunnen beoordelen waar deze het best kan worden gepromoot.