Composteren

Er zijn verschillende buurtcomposteerplaatsen of collectieve composteerplaatsen in Ukkel. Zij werden opgericht op initiatief van de gemeente of van groepen bewoners.

Een composteerplaats vinden in uw buurt

Om te weten of er een bij u in de buurt is en hoe u daar gebruik kunt van maken, kunt u:

Opgelet, bepaalde sites zijn volzet!

Wenst u een nieuwe, collectieve composteersite te creëren? 

Leefmilieu Brussel biedt de mogelijkheid om een beurs in de wacht te slepen voor wie nieuwe projecten opstart via zijn  projectoproep "Vooruit met de wijk".

De compostgidsen

De Ukkelse compostgidsen zijn opgeleide vrijwilligers die gepassioneerd bezig zijn met composteertechnieken. Het zijn bevoorrechte gesprekspartners die hun kennis en ervaring delen met hun buren, op school, op stands, enz. Deze burgers zijn bereid om een beetje van hun tijd te spenderen aan het beantwoorden van de vele beginnersvragen die kandidaat-composteerders kunnen hebben.

Contact opnemen met een compostgids

Hebt u een vraag over of een probleem met betrekking tot uw composteersysteem?
Wenst u te starten met een individueel of een collectief composteersysteem?
Wilt u een compostactie organiseren?

Aarzel niet om contact op te nemen met een composteermeester: 

compostgids worden

Om u in te schrijven voor de opleiding tot compostgids hoeft u alleen maar het charter te lezen, het inschrijvingsformulier in te vullen en deel te nemen aan de opleiding die elk jaar voor 25 kandidaten wordt georganiseerd. De volledige opleiding (12 sessies van 3 uur + stage en eindevaluatie) zal u de mogelijkheid bieden om aan te sluiten bij het netwerk en deel te nemen aan de aangeboden activiteiten. En alles is volledig gratis gefinancierd door Leefmilieu Brussel

  Meer informatie over de opleiding compostgids

 

Compost Days van 10 tot 14 april 2024

Binnenkort is de verplichting om voedselafval te sorteren een jaar van toepassing in het Brussels Gewest. Waar staan we nu? Welke oplossingen heeft iedereen kunnen bedenken om hieraan te voldoen? Heb je nog vragen hieromtrent of ben je op zoek naar een oplossing die aangepast is aan je dagelijks leven? Neem dan deel aan de 5e editie van de Compost Days!

Tijdens de Compost Days zijn burgers en professionals beschikbaar om je te ondersteunen bij je keuzes en je alle nodige sleutels te geven om de oplossing aan te nemen die het beste bij je situatie past. Gedurende 5 dagen zetten de deelnemers van wijk- en collectieve composten hun deuren open om je vragen te beantwoorden.

Ook op het programma: educatieve wandelingen in de 4 hoeken van Brussel en een dag "Compost in feest", waar je kennis kan maken met vele inspirerende projecten en kan deelnemen aan een programma van creatieve, familiale en gastronomische activiteiten rond duurzame voeding en composteren.

Dit gratis, gezellig en lokaal evenement is een initiatief van Leefmilieu Brussel en de minister van Leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer info: website  compostday.brussels of Worms vzw ( 0470/85.35.02).

Milieu

Adres
Stallestraat 77
Geopend op afspraak van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.50

E-mail
milieu@ukkel.brussels

In de praktijk

Hebt u een vraag of een probleem over compost of vermicompost?
Bent u op zoek naar een lijst met verdelers van composteermateriaal?
Zoekt u pedagogische tools?

De Groendienst van de gemeente Ukkel kan op verzoek ook haksel leveren voor uw compost (zolang de voorraad strekt). Neem voor meer informatie contact op met de Groendienst van Ukkel. 

 Moestuinen en moestuinmeesters in Ukkel