""
Opgelet

Door een technisch incident buiten onze wil om kunnen de departementen Bevolking en Burgerlijke Stand de aanvragen van identiteitskaarten en reispassen niet behandelen. Stel je bezoek dus uit, we brengen je op de hoogte zodra de situatie hersteld is. Bedankt voor je begrip!

De praktische modaliteiten om een handelszaak te openen in Ukkel

Wil u een handelszaak starten in Ukkel en wil u uw slaagkansen maximaliseren? De Dienst Economie en Handel van de gemeente geeft u advies en begeleidt u bij de voornaamste stappen die u moet zetten om uw project een goede start te geven. 

Hoewel er geen verplichte stappen moeten ondernomen worden bij de Dienst Economie om een handelszaak te starten op ons grondgebied, staat de dienst toch voor u klaar voor al uw vragen. 

Wat moet u doen als u nog geen zelfstandige bent? 

Indien u geen zelfstandige bent, raden wij u aan onze pagina te raadplegen Zelfstandige worden. 

Wat moet u doen als u al zelfstandige bent? 

1. Stedenbouwkundige of milieuvergunning.

Voordat u uw huurcontract tekent of een goed koopt, informeert u best bij het loket van de Dienst Stedenbouw en bij de afdeling milieuvergunningen. Zelfs als bepaalde eigenaars garanderen dat er geen enkele vergunning is vereist, is het toch verstandig om hiervan een bevestiging te hebben.

Loket van de Dienst Stedenbouw:

 •  Stallestraat 77 - 1180 Ukkel
 •  van 9.00 u. tot 12.00 u. (De bezoekers worden verzocht om zich aan te melden, minstens een half uur voor sluitingstijd van het loket)
 •  02/605.13.00    
 •  info.stedenbouw@ukkel.brussels

Contactgegevens van de afdeling milieuvergunningen:

2. Registratie handelshuurovereenkomsten

De registratie van handelshuurovereenkomsten gebeurt via de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.

Enkel via de app MyRent op de website MyMinfin. Vragen: 02/572.57.57 (van 9 tot 12 uur).

3. Belangrijke documenten:

Naargelang het type handelszaak dat u wil openen, vragen de dienst Stedenbouw en/of de dienst Horeca u verschillende types documenten:

 • Het verslag van de DBDMH. Vooraf downloaden :   Aanvraagformulier brandpreventieadvies;
 • Het verzekeringsattest (met objectieve burgerlijke aansprakelijkheid indien het etablissement groter is dan 50m2;
 • De toelating van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen   FAVV. Download vooraf:   Aanvraagformulier voor een registratie, een toelating en/of een erkenning 
 • Drankgelegenheden - bedrijfsbelasting: indien uw cliënteel de mogelijkheid heeft om dranken in uw zaak te consumeren, dient u contact op te nemen met de dienst Horeca:
  • De heer Thierry Fournier
  •  Victor Gambierstraat 21 - 1180 Ukkel;
  •  02/348.66.69 ;
 • Verkoop van alcohol - zonder consumptie ter plaatse: als handelaar gebeurt de vergunningsaanvraag voor de verkoop van alcohol bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen via het  formulier Ethylalcohol en alcoholhoudende dranken type handelaar. Via deze stap krijgt u de vergunning om bier, wijn of sterkedrank te verkopen. Stuur het ingevulde formulier op naar:
  • Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen;
  •  North Galaxy - Koning Albert II-laan 33 bus 37 - 1030 Brussel;
  • info.douane@minfin.fed.be.

4. Wenst u een terras?

Vergeet niet dat een toelating verplicht is indien u een terras wil plaatsen op het trottoir voor uw handelszaak. De dienst Horeca reikt de vergunningen om een terras te plaatsen enkel uit indien het dossier van het etablissement in orde is. Vooraf downloaden:   Vergunningsaanvraag voor een terras.

5. Verkoopstandaarden, kraampjes en reclamedragers

Vergeet niet dat een toelating verplicht is indien u een verkoopstandaard wil plaatsen op het trottoir voor uw handelszaak. Er moet bijgevolg een vergunningsaanvraag gericht worden aan de burgemeester (dienst Algemene Zaken) - Stallestraat 77 te 1180 Ukkel, minstens 10 werkdagen voor de datum waarvoor de aanvraag ingediend wordt. Dit vereist een onderzoek door de politiediensten:  Download het aanvraagformulier voor de plaatsing van een kraampje.

6. Een parkeerplaats reserveren:

Wenst u een parkeerplaats voor uw winkel te reserveren voor werken, een verhuizing of een evenement?
 Verhuizing, leveringen, manifestaties en festiviteiten

7. Bijstand en ondersteuning

Voor eventuele financiële bijstand kunt u inlichtingen inwinnen bij:

Het is fijn om in Ukkel te leven

De handelaarsverenigingen

De handelaarsverenigingen zijn zeer actief in Ukkel, aarzel niet om een kijkje te nemen op hun pagina   Verenigingen van handelaars en ambachtslieden en deel te nemen aan de evenementen die ze organiseren om onze gemeente op te vrolijken

Handelscheques:

Verschillende premies worden aan de burgers gegeven in de vorm van handelscheques. Deze cheques kunnen enkel gebruikt worden in Ukkelse handelszaken. Indien u lid wil worden en op de kaart wil verschijnen, surf dan naar  Handelscheques.

Economische activiteiten

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur

Telefoon
02/605.12.20

E-mail
economie@ukkel.brussels

Goed om te weten

Er bestaan nieuwe gewestelijke premies voor ondernemers en u maakt er misschien aanspraak op!

Meer info op
 www.economie-werk.brussels

In de praktijk

Bent u een echte ambachtsman of een authentieke ambachtsvrouw? Ja?

Vraag dan uw erkenning aan. Het is snel, eenvoudig en volledig gratis! Als ambachtsman of -vrouw kunt u een wettelijke erkenning aanvragen bij de commissie Ambachtslieden van de FOD Economie. Deze speciale erkenning zet het authentieke karakter van uw werk, het manuele aspect en de kennis van kwaliteit gericht op traditie, creatie of vernieuwing in de spotlights. Door deze officiële erkenning aan te vragen, wint u aan naamsbekendheid en waardeert u uw kwalitatief dagelijks werk op. Vraag uw erkenning aan op de website  Website Economie.fgov.be.


Acerta

Xerius

Eunomia vzw

Formalis vzw

Securex

Partena

Liantis

UCM