Egels

Door pesticiden, gevaren op de weg, roofdieren en de klimaatverandering wordt het voor egels steeds moeilijker om een plekje voor zichzelf te vinden, of ze nu in de stad of op het platteland leven. Daardoor is bijna 70 % van de egelpopulatie in 20 jaar tijd verdwenen. Wat kan er in Ukkel gedaan worden om ze te behouden, temeer daar de egel graag het ongedierte in de tuin eet?

Egels: onze natuurlijke partner

Egels zijn geduchte rovers van (naakt)slakken en allerlei insecten en beschermen zo groenteplanten en tuinen.

Ze zijn ook een belangrijke indicator van biodiversiteit: hun aanwezigheid wijst op een gezonde tuin en het bestaan van andere soorten en een heel ecosysteem.

Acties om egels te beschermen

Vzw Natagora, die de natuur wil beschermen, stelt kleine acties voor die iedereen kan ondernemen om voor de egels te zorgen:

  • Vermijd afgesloten tuinen (behalve aan de straatkant) en voorzie een opening van minstens 10 cm, zodat egels zich tussen de verschillende tuinen kunnen verplaatsen.
  • Zorg voor heggen, bloembedden en stapels dode bladeren, zodat ze hun nesten kunnen bouwen. Een kunstmatige schuilplaats van bijvoorbeeld een houten kistje dat ondersteboven staat en gevuld is met droog gras of bladeren, is meer dan voldoende. De schuilplaats moet in de schaduw liggen, omdat de dieren niet goed tegen warmte kunnen.
  • Vermijd het gebruik van pesticiden in de tuin, inclusief slakkenkorrels. Die zijn dodelijk voor egels die ze opeten.
  • Leg een ruwe plank aan de randen van zwembaden, poeltjes en vijvers, zodat ze zich een weg uit het water kunnen klauwen en verdrinking kunnen voorkomen.
  • Stoor een egel nooit tijdens de winterslaap.

Dieren

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.13.54

E-mail
dierenwelzijn@ukkel.brussels

Goed om te weten

In tegenstelling tot gangbare overtuigingen is melk geven aan egels (die er dol op zijn) een zeer slecht idee. Ze worden er ziek van en het kan fataal aflopen. In een natuurlijke tuin vinden ze zelf hun voedsel!