Evenement van de Ukkelse dienst voor cultuur

De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Kunstenaarsparcours

Naar het voorbeeld van andere gemeenten organiseert Ukkel, in samenwerking met de gemeenten Linkebeek en Drogenbos, een kunstenaarsparcours gedurende twee weekends in mei of juni, in de oneven jaren.

Het kunstenaarsparcours nodigt fotografen, schilders, graveerders, beeldhouwers, tekenaars, maar ook vormgevers, performers en textielontwerpers uit; de kunstenaars van de gemeente worden uitgenodigd om de deur van hun huis of atelier te openen voor het publiek tijdens de periode van het kunstenaarsparcours.

Kunstenaarsparcours affiche

Er worden ook groepstentoonstellingen georganiseerd op verschillende plaatsen, zoals het Kunstenhuis, de Roze Hoeve of bij andere partners. Bij deze gelegenheid wordt er voor de bezoekers ook een gids uitgegeven om hen de mogelijkheid te bieden hun eigen Parcours naar keuze samen te stellen.

Het Kunstenaarsparcours is een opportuniteit voor het publiek en de kunstenaars om met elkaar in contact te komen en de talenten van onze medeburgers te ontdekken.


Wolvendaelnacht

Beleef van 27 tot 28 augustus 2022 een nacht onder de sterrenhemel in het Wolvendaelpark en geniet van talrijke activiteiten. Een mooie gelegenheid om een buitengewone stedelijke ervaring in de volle natuur te beleven met het gezin of met vrienden.

Om te blijven overnachten dient u zich  in te schrijven en een eigen tent en slaapmateriaal te voozien. En op zondagmorgen krijgen de kampeerders een ontbijt aangeboden.

Wij besteden bijzondere aandacht om dit evenement zo duurzaam mogelijk te maken.

Opgelet: camping volzet!

Meer informatie


Kunst ter plaatse!

Het mooie weer luidt de terugkeer in van dit traditionele culturele evenement in Ukkel. Deze zomer zal Kunst ter Plaatse! op verschillende zondagen plaatsvinden op het Sint-Pietersvoorplein en in het Wolvendaelpark om de Ukkelse kunstenaars de kans te geven met het publiek in contact te komen, hun mooiste creaties te tonen, hun werk uit te leggen en hun passie door te geven.

De dienst Cultuur moedigt de kunstenaars sterk aan om hun kunst live te beoefenen, als de omstandigheden dat toelaten.

Wanneer en waar?

  • 17 juli 2022 op het Sint-Pietersvoorplein, van 9.30 tot 13.00 uur;
  • 31 juli 2022 in het Wolvendaelpark, van 10.30 tot 18.00 uur;
  • 7 augustus 2022 op het Sint-Pietersvoorplein, van 9.30 tot 13.00 uur;
  • 21 augustus 2022 in het Wolvendaelpark, van 10.30 tot 18.00 uur;
  • 4 september 2022 op het Sint-Pietersvoorplein, van 9.30 tot 13.00 uur.

Kostprijs?

Gratis.

Bent u een kunstenaar en wilt u uw creaties voorstellen? Info en inschrijvingen per e-mail via  cultuur@ukkel.brussels of telefonisch op  02/605.15.30.

Muziek in het park

Op zondag 31 juli en 21 augustus 2022 biedt de dienst Cultuur u om 11.30 uur klassieke muziekconcerten en om 17 uur jazzconcerten aan in het betoverende kader van het Openluchttheater in het Wolvendaelpark.

Dit evenement, dat toegankelijk is voor iedereen en voor alle generaties, zal u door zijn eclectisch en kwaliteitsvol programma de mogelijkheid bieden om nieuwe groepen en muziekstijlen te ontdekken. We kijken ernaar uit u te verwelkomen!

Kostprijs?

Gratis.

Meer info?

 cultuur@ukkel.brussels -  02/605.15.30.

 Bekijk het volledige programma

Goed om weten

Bij slecht weer zijn er geen annulaties, want het concert verhuist dan gewoon naar het Cultureel Centrum van Ukkel.


Afspraak in de tuin

Ontdek een heel weekend lang de prachtige groene ruimtes van onze gemeente. Tijdens Afspraak in de Tuin krijg je de gelegenheid om een vijftiental groene ruimten in Ukkel te ontdekken of herontdekken in al hun rijkdom en diversiteit. Op elke plaats worden er culturele en natuurgericht activiteiten georganiseerd. En als extraatje bundelde het CIVA de krachten met de gemeente Ukkel om je een twaalftal privé-tuinen te laten ontdekken die uitzonderlijk hun deuren zullen openen. Op het programma: shows, concerten, wandelingen, creatieve workshops, tentoonstellingen en rondleidingen.

Volgende editie eerste weekend van september 2024.


Zomer Quartier d’été

Laat je een hele zomer verrassen door concerten, straattheater, circus, openlucht cinéma én leer nieuwe wijken kennen.


Openluchtcinema

Vrijdag 8 juli 2022 strijkt het evenement "Bruxelles fait son cinéma" opnieuw neer in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark, dat een hele avond lang omgetoverd wordt tot een grote openluchtbioscoop. Op het programma: vertoning van de film "Madres paralelas" van regisseur Pedro Almodovar. Een atypische en gezellige manier om een hoogstaande film te ontdekken of het plezier terug te vinden om een film op groot scherm te bekijken.

"Madres paralelas"

Door Pedro Almodovar - Spanje, 2022, 2u03. VO st FR.

Met Penelope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma, ...

Janis en Ana ontmoeten elkaar in een ziekenhuiskamer, op het punt om te bevallen. Beiden zijn vrijgezel en raakten per ongeluk zwanger. Janis, een vrouw van middelbare leeftijd, heeft geen spijt en is dolgelukkig. Ana, aan de andere kant, is een bange, berouwvolle en getraumatiseerde tiener. De paar woorden die zij uitwisselen zullen een zeer hechte band tussen hen scheppen, die door het toeval zal worden gecompliceerd op een manier die hun beider levens zal veranderen.

Tussen melodrama en een duik in Franco's verleden, onberispelijke kostuums en decors, sublieme actrices, een Almodovar die trouw is aan zichzelf.

Wanneer?

Op vrijdag 8 juli 2022 om 22 u.

Waar?

Aan het Openluchttheater van het Wolvendaelpark (ingang hoek van de Rodestraat en Wolvendaellaan).

Prijs?

Gratis.

Meer info?


Muziekfeest 2022: vijf dagen muziek voor iedereen!

Stel voor het Muziekfeest 2022 uw eigen programma samen van Het Huys tot het Hof ten Hove, van Music Shop Cavell tot het Kunstenhuis van Ukkel en van Le Phare tot het gemeentehuis. Dit jaar vinden de "Ukkel Street Sessions" plaats op vrijdag 17 juni, met dertien concerten in de wijken van Ukkel. Wijk Bascule, Kattuin, Wolvendaelpark, Haanstraat en Drie Bomenstraat, ... tal van plaatsen waar de lokale muzikanten van Ukkel die gereageerd hebben op onze oproep tot kandidaatstelling ons betoveren van 18 tot 21 uur. En op zondag 19 juni vindt het jaarlijks festival Montagne en Sons plaats op de Berg van Sint-Job. Een productie met de steun van de Conseil de la Musique en de minister van Cultuur.

Wanneer?

Van donderdag 16 (20 uur) tot dinsdag 21 juni 2022 (21 uur).

Waar?

Op verschillende plekken in Ukkel.

Prijs?

Gratis.

Info?

 Upload het programma van donderdag 16 juni (in het Frans)
 Upload het programma van vrijdag 17 juni (in het Frans)
 Upload het programma van zaterdag 18 juni (in het Frans)
 Télécharger le programme du dimanche 19 juin 2022 (in het Frans)
 Upload het programma van dinsdag 21 juni (in het Frans)


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Tentoonstelling "Point de rencontres" van Françoise Hustin

Het Kunstenhuis Ukkel organiseert een retrospectieve van de werken van de Ukkelse kunstenares Françoise Hustin die het weven heeft gekozen als poëtisch instrument om de nuances van het leven uit te drukken. De tentoonstelling biedt een dialoog van verschillende percepties en origineel onderzoek van de jaren 1970 tot nu.

Françoise Hustin is afgestudeerd aan La Cambre, in Textielontwerp en Monumentaal Tapijt. Als dochter en kleindochter van een journalist, groeide ze op in een wervelwind van informatie en bezocht ze van jongs af aan theaters en tentoonstellingen. Sprookjes voedden haar verbeelding, met hun stoffen van verrassende krachten. Later was de ontdekking van een weefatelier liefde op het eerste gezicht. Ze kwam in het atelier van J. Kleykens en creëerde stoffen die snel succesvol werden.

Op de leeftijd van 20 stelde dit haar in staat om ver weg te reizen met haar vriend. Samen doorkruisten zij Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan, Nepal en het zuiden van India en terug, een afstand van 32.000 km. Deze reis zit natuurlijk vol avonturen, maar is vooral inwijdend. Terwijl Françoise Hustin geleidelijk het Oosten ontdekt, wordt ze geconfronteerd met radicaal tegengestelde levenswijzen waar alles mogelijk lijkt. Ze herinnert zich hoe Gandhi erin slaagde zijn volk op vreedzame wijze te bevrijden met een eenvoudig spinnewiel dat een symbool werd van waardigheid en autonomie. Wanneer ze terugkeert naar Brussel, geeft ze haar weefwerk bijna onbewust de stempel van het Oosten mee. De relatie met de tijd, de schoonheid van het gebaar, eindeloos herhaald en duizend keer vernieuwd, worden rituelen. Weven onthult haar een spiritualiteit die in die tijd weinig bekend was. Het is de gelukkige ontmoeting van twee tegengestelde richtingen en het is deze ontmoeting die het punt maakt. Françoise Hustin is een koppelaarster die niet bang is voor ongewone affiniteiten. Ze is een vrouw die een intieme kunst verdedigt, die de hoeken van een steeds moeilijker en gewelddadiger wordende wereld kan verzachten. Elke tentoonstelling is een ontmoetingsplaats.

Wanneer?

Van vrijdag 21 oktober tot zondag 13 november 2022. Vrije toegang van donderdag tot zondag van 13 tot 18 uur. Aanwezigheid van de kunstenares van vrijdag tot zondag. Vernissage op donderdag 20 oktober van 18 tot 21 uur.

Waar?

In het Kustenhuis Ukkel ( Dekenijstraat 102 te 1180 Ukkel).

Meer info?

 02/605.15.30 -  cultuur@ukkel.brussels

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael

In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.