Evenement van de Ukkelse dienst voor cultuur
Wijziging van de openingsuren van het Administratief Centrum in de zomer

De permanentie op donderdagavond wordt geschrapt:

  • Van 7 juli tot 18 augustus 2022 aan de loketten van de dienst Stedenbouw (raadpleging van openbare onderzoeken);
  • Van 14 juli tot 18 augustus 2022 aan de loketten van dienst Bevolking.

De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Kunstenaarsparcours

Naar het voorbeeld van andere gemeenten organiseert Ukkel, in samenwerking met de gemeenten Linkebeek en Drogenbos, een kunstenaarsparcours gedurende twee weekends in mei of juni, in de oneven jaren.

Het kunstenaarsparcours nodigt fotografen, schilders, graveerders, beeldhouwers, tekenaars, maar ook vormgevers, performers en textielontwerpers uit; de kunstenaars van de gemeente worden uitgenodigd om de deur van hun huis of atelier te openen voor het publiek tijdens de periode van het kunstenaarsparcours.

Kunstenaarsparcours affiche

Er worden ook groepstentoonstellingen georganiseerd op verschillende plaatsen, zoals het Kunstenhuis, de Roze Hoeve of bij andere partners. Bij deze gelegenheid wordt er voor de bezoekers ook een gids uitgegeven om hen de mogelijkheid te bieden hun eigen Parcours naar keuze samen te stellen.

Het Kunstenaarsparcours is een opportuniteit voor het publiek en de kunstenaars om met elkaar in contact te komen en de talenten van onze medeburgers te ontdekken.

Bovenaan de pagina


Wolvendaelnacht

De Wolvendaelnacht nodigt het laatste weekend van augustus jong en oud uit om met hun tent te overnachten in het hartje van het Wolvendaelpark..

Animaties, verhalen, voorstellingen, spelletjes en ontdekkingen. Beleef samen een magisch en niet-alledaags poëtisch moment!

De activiteiten zijn open voor iedereen en bars en foodtrucks geven je de mogelijkheid om iets te eten.

Wolvendaelnacht affiche

Om te blijven overnachten dient u zich in te schrijven en een eigen tent en slaapmateriaal te voozien. En op zondagmorgen krijgen de kampeerders een ontbijt aangeboden.

Wij besteden bijzondere aandacht om dit evenement zo duurzaam mogelijk te maken.

Meer informatie

Bovenaan de pagina


Kunst ter plaatse!

Het mooie weer kondigt vaak dit traditioneel Ukkels cultureel evenement aan. Op bepaalde zondagen in het voorjaar en de zomer worden op het Sint-Pietersvoorplein kunstenaars uitgenodigd om er hun mooiste creaties te komen tonen.

Het doel van dit evenement is om ontmoetingen en uitwisselingen tussen de kunstenaars en het publiek mogelijk te maken. De Dienst Cultuur moedigt de kunstenaars sterk aan om hun kunst live te beoefenen, als de omstandigheden dat toelaten.

Kunst ter plaatse!

Bovenaan de pagina


Muziek in het park

Tijdens de maand augustus biedt de dienst Cultuur concerten aan in het Wolvendaelpark. Deze gaan door op sommige zondagen om 16u in het openluchttheater onderaan het park en op vrijdagavonden in de Guinguette bovenaan het park. Klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, … elke zomer een gevarieerd programma voor elk publiek.

Dit evenement, dat toegankelijk is voor iedereen en voor alle generaties, zal u door zijn eclectisch en kwaliteitsvol programma de mogelijkheid bieden om nieuwe groepen en muziekstijlen te ontdekken. Naargelang de edities  zal het programma u mee op sleeptouw nemen, van jazz tot klassiek, over wereldmuziek, rock, folk, ...

Visuel-affiche-Musique-au-parc-2022.png

Goed om weten

Bij slecht weer zijn er geen annulaties, want het concert verhuist dan gewoon naar het Cultureel Centrum van Ukkel.

Bovenaan de pagina


Afspraak in de tuin

Ontdek een heel weekend lang de prachtige groene ruimtes van onze gemeente. Tijdens Afspraak in de Tuin krijg je de gelegenheid om een vijftiental groene ruimten in Ukkel te ontdekken of herontdekken in al hun rijkdom en diversiteit. Op elke plaats worden er culturele en natuurgericht activiteiten georganiseerd. En als extraatje bundelde het CIVA de krachten met de gemeente Ukkel om je een twaalftal privé-tuinen te laten ontdekken die uitzonderlijk hun deuren zullen openen. Op het programma: shows, concerten, wandelingen, creatieve workshops, tentoonstellingen en rondleidingen.

Wanneer?

Zaterdag 4 en zondag 5 juni, van 10u tot 19u.

Waar?

Raspailpark, Tillensblok, Avijlvlakte, Buysdellebos, Brugmannpark, Begraafplaats van Dieweg, Wolvendaelpark, ‘t Hof ten Hove, L’Usine, Bibliotheek le Centre, Jardin des Goldies, Van Buuren Museum, Maison Strebelle, Maison Grégoire en Maison Jephté.

Prijs en inschrijving?

Gratis activiteiten op reservering of vrije toegang ( zie volledig programma).
Inschrijving voor privé tuinen :   www.civa.brussels/fr/expos-events/garden-tales

Meer info?

 Upload het volledig programma

Haut de la page


Zomer Quartier d’été

Laat je een hele zomer verrassen door concerten, straattheater, circus, openlucht cinéma én leer nieuwe wijken kennen.

Het programma van woensdag 6 juli 2022

  • Van 21.00 tot 23.30 uur: buitenactiviteiten voor iedereen
  • Van 21.00 tot 21.30 uur: korte film "Marseille", door de jongeren van het Merlo-district
  • Van 21.00 tot 21.30 uur: vertoning van de film "Encanto"

Op een mysterieuze plek, genesteld in de bergen van Colombia, woont de fantastische familie Madrigal in een betoverd huis in een stad vol leven, een wonderlijke plek genaamd Encanto. Encanto heeft alle kinderen van de familie magische gaven gegeven, van bovenmenselijke kracht tot genezende krachten. Alleen Mirabel heeft geen speciale geschenken gekregen. Maar wanneer de magie van de Encanto wordt bedreigd, kan het enige gewone kind in deze buitengewone familie hun enige hoop blijken te zijn...

Waar?

In de wijk van Homborch ( Jean Ballegeerstraat 77).

Prijs?

Gratis.

Meer info?

 Raadplegen het volledige programma

Bovenaan de pagina


Openluchtcinema

Vrijdag 8 juli 2022 strijkt het evenement "Bruxelles fait son cinéma" opnieuw neer in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark, dat een hele avond lang omgetoverd wordt tot een grote openluchtbioscoop. Op het programma: vertoning van de film "Madres paralelas" van regisseur Pedro Almodovar. Een atypische en gezellige manier om een hoogstaande film te ontdekken of het plezier terug te vinden om een film op groot scherm te bekijken.

"Madres paralelas"

Door Pedro Almodovar - Spanje, 2022, 2u03. VO st FR.

Met Penelope Cruz, Milena Smit, Rossy de Palma, ...

Janis en Ana ontmoeten elkaar in een ziekenhuiskamer, op het punt om te bevallen. Beiden zijn vrijgezel en raakten per ongeluk zwanger. Janis, een vrouw van middelbare leeftijd, heeft geen spijt en is dolgelukkig. Ana, aan de andere kant, is een bange, berouwvolle en getraumatiseerde tiener. De paar woorden die zij uitwisselen zullen een zeer hechte band tussen hen scheppen, die door het toeval zal worden gecompliceerd op een manier die hun beider levens zal veranderen.

Tussen melodrama en een duik in Franco's verleden, onberispelijke kostuums en decors, sublieme actrices, een Almodovar die trouw is aan zichzelf.

Wanneer?

Op vrijdag 8 juli 2022 om 22 u.

Waar?

Aan het Openluchttheater van het Wolvendaelpark (ingang hoek van de Rodestraat en Wolvendaellaan).

Prijs?

Gratis.

Meer info?

Bovenaan de pagina


Muziekfeest 2022: vijf dagen muziek voor iedereen!

Stel voor het Muziekfeest 2022 uw eigen programma samen van Het Huys tot het Hof ten Hove, van Music Shop Cavell tot het Kunstenhuis van Ukkel en van Le Phare tot het gemeentehuis. Dit jaar vinden de "Ukkel Street Sessions" plaats op vrijdag 17 juni, met dertien concerten in de wijken van Ukkel. Wijk Bascule, Kattuin, Wolvendaelpark, Haanstraat en Drie Bomenstraat, ... tal van plaatsen waar de lokale muzikanten van Ukkel die gereageerd hebben op onze oproep tot kandidaatstelling ons betoveren van 18 tot 21 uur. En op zondag 19 juni vindt het jaarlijks festival Montagne en Sons plaats op de Berg van Sint-Job. Een productie met de steun van de Conseil de la Musique en de minister van Cultuur.

Wanneer?

Van donderdag 16 (20 uur) tot dinsdag 21 juni 2022 (21 uur).

Waar?

Op verschillende plekken in Ukkel.

Prijs?

Gratis.

Info?

 Upload het programma van donderdag 16 juni (in het Frans)
 Upload het programma van vrijdag 17 juni (in het Frans)
 Upload het programma van zaterdag 18 juni (in het Frans)
 Télécharger le programme du dimanche 19 juin 2022 (in het Frans)
 Upload het programma van dinsdag 21 juni (in het Frans)

Bovenaan de pagina


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. 

Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Een tentoonstelling in Ukkel

Bovenaan de pagina


Bibli’O Merlo

De Dienst Cultuur heeft de laatste jaren, in samenwerking met de Bibliotheken van Ukkel en het PSC Merlo, een kleine bibliotheek opgericht in de wijk Merlo, in de grote sociale woonblokken langs de Neerstallesteenweg, met als doel de kinderen die er wonen gemakkelijk toegang te bieden tot Franstalige en Nederlandstalige boeken. 

Elke woensdag kunnen kinderen naar de kleine Bibliotheek gaan om er boeken te lezen en te lenen. In de bibliotheek zorgen studenten voor begeleiding, het noteren van hun wensen en de opvolging ervan. 

De boeken die men er leent zijn afkomstig uit Ukkelse gemeentelijke bibliotheken. Men kan er ook gezelschapsspelletjes lenen.

Het is voorzien om op termijn in de wijk een nieuwe tweetalige gemeentelijke bibliotheek te bouwen, die voor iedereen toegankelijk is.

Dit project, dat door het gewest wordt ondersteund en in samenwerking met BinHôme wordt uitgevoerd, moet in 2025 voltooid zijn.

Bovenaan de pagina

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael
In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.