De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Meet my ARTS

Deze multidisciplinaire kunstbiënnale nodigt het publiek uit om een aantal lokale beeldende kunstenaars te ontmoeten en hun werk en de geheimen van hun kunst te ontdekken. Op het programma: tentoonstellingen, demonstraties, participatieve workshops ... Volgende editie: lente 2025.


Wolvendaelnacht

Elk jaar in augustus bieden we u de kans om een magische avond en nacht door te brengen onder de sterrenhemel in het hart van Wolvendaelpark. Een totaal nieuwe en ongewone ervaring, zowel stedelijk als natuurlijk, om van te genieten met familie of vrienden. Op het programma: ontdekking van het park, jongleren met vuur, theatervoorstellingen, liedjes, voorlezen, een groot vuur, spelletjes en sterren kijken. We besteden bijzondere aandacht aan de duurzaamheid van dit evenement.


Kunst ter plaatse!

Elk jaar kondigt de terugkeer van het warme weer de komst aan van het culturele evenement "Kunst ter Plaatse" op verschillende Ukkelse openbare plaatsen. Dit is voor veel kunstenaars een ideale gelegenheid om met het publiek in contact te komen, hun werk te presenteren, hun werk toe te lichten en hun passie door te geven. Op het programma: schilderen, beeldhouwen, handwerk ...


Muziek in het park

Elke zomer vindt in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark het evenement "Muziek in het Park" plaats. Tijdens openluchtconcerten kunnen zowel muziekliefhebbers als wandelaars elkaar ontmoeten en een magisch, tijdloos moment delen met getalenteerde artiesten die erkend zijn in hun favoriete muzikale universum. Wereldmuziek en hedendaagse muziek, jazz, blues, folk, opera-aria's... het eclectische programma is onverwacht, van hoge kwaliteit en toegankelijk voor alle generaties.


Afspraak in de tuin

Ontdek een heel weekend lang de prachtige groene ruimtes van onze gemeente. Tijdens Afspraak in de Tuin krijg je de gelegenheid om een vijftiental groene ruimten in Ukkel te ontdekken of herontdekken in al hun rijkdom en diversiteit. Op elke plaats worden er culturele en natuurgericht activiteiten georganiseerd. En als extraatje bundelde het CIVA de krachten met de gemeente Ukkel om je een twaalftal privé-tuinen te laten ontdekken die uitzonderlijk hun deuren zullen openen. Op het programma: shows, concerten, wandelingen, creatieve workshops, tentoonstellingen en rondleidingen. Volgende editie eerste weekend van september 2024.


Zomer Quartier d’été

Laat je een hele zomer verrassen door concerten, straattheater, circus, openlucht cinéma én leer nieuwe wijken kennen. Alle activiteiten zijn aangepast aan alle doelgroepen om zo goed mogelijk aan de wensen van iedereen tegemoet te komen met echte momenten van samenzijn rond gemeenschappelijke avonturen.


Openluchtcinema

Elke zomer strijkt het evenement "Bruxelles fait son cinéma" neer in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark, dat een hele avond lang omgetoverd wordt tot een grote openluchtbioscoop. Een atypische en gezellige manier om een hoogstaande film te ontdekken of het plezier terug te vinden om een film op groot scherm te bekijken.


Muziekfeest

Elk jaar viert de gemeente Ukkel het Muziekfeest met een groot aantal concerten op een vijftiental verschillende locaties. Het doel van dit initiatief is om nieuw talent, gevestigde lokale muzikanten en initiatieven van inwoners onder de aandacht te brengen en een breed publiek in staat te stellen om gratis concerten van alle stijlen bij te wonen in een ontspannen, feestelijke sfeer.


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Tentoonstelling «The Brusseler, de jour et de nuit» van kunstenaar Stéphane Dethy

Stéphane Dethy definieert zichzelf vooral als stadsillustrator omdat hij zijn inspiratie voornamelijk uit stedelijke omgevingen haalt. Na een uitstap naar de architectuur heeft deze Ukkelse kunstenaar een originele en persoonlijke grafische stijl ontwikkeld. In 2018 bedacht hij een collectie grafische posters over de Brusselse wijken onder de naam The Brusseler als echo van het beroemde tijdschrift The New Yorker. Hij leent de grafische stijl van zijn sericity-collectie voor deze nieuwe collectie gewijd aan het gevarieerde erfgoed van Brussel, een werk dat het midden houdt tussen affichekunst en illustratie. Deze reizende tentoonstelling is een cultureel en artistiek concept bedacht door de auteur en uitgevoerd met de steun van de culturele diensten van de partnergemeentes.

Waanneer?

Van vrijdag 30 juni tot zaterdag 30 september 2023. Vernissage op vrijdag 29 juni om 18 u.

Waar?

Op de omheining van het Wolvendaelpark (kant De Frélaan).

Tentoonstelling "Ars Varia"

Beeldhouwwerken in steen, hout of keramiek,wandsculpturen die hetverhaal van devoorbijgaande tijdvertellen, gladde schilderen,volledig in stof of metkoperdraad, sieraden-kunstwerken en foto's: 8 beeldende kunstenaars vande groep Ars Varia stellenje een prikkelende visie ophun innerlijke wereld voor. Met Corine Gosset, Luc Delvaux, Véronique Sabban, Michel Cliquet, Silia Bauer, Antonietta Corti, Béatrice De Greef et Aziza Pinzi.

Waanneer?

Van donderdag 7 tot vrijdag 29 september 2023. Open van dinsdag tot vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur. Vernissage op woensdag 6 september om 18 uur.

Waar?

In het Kunstenhuis Ukkel ( Dekenijstraat 102).

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael

In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.