De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Meet my ARTS

Deze multidisciplinaire kunstbiënnale nodigt het publiek uit om een aantal lokale beeldende kunstenaars te ontmoeten en hun werk en de geheimen van hun kunst te ontdekken. Op het programma: tentoonstellingen, demonstraties, participatieve workshops ... Volgende editie: lente 2025.


Wolvendaelnacht

Elk jaar in augustus bieden we u de kans om een magische avond en nacht door te brengen onder de sterrenhemel in het hart van Wolvendaelpark. Een totaal nieuwe en ongewone ervaring, zowel stedelijk als natuurlijk, om van te genieten met familie of vrienden. Op het programma: ontdekking van het park, jongleren met vuur, theatervoorstellingen, liedjes, voorlezen, een groot vuur, spelletjes en sterren kijken. We besteden bijzondere aandacht aan de duurzaamheid van dit evenement.


Kunst ter plaatse!

Elk jaar kondigt de terugkeer van het warme weer de komst aan van het culturele evenement "Kunst ter Plaatse" op verschillende Ukkelse openbare plaatsen. Dit is voor veel kunstenaars een ideale gelegenheid om met het publiek in contact te komen, hun werk te presenteren, hun werk toe te lichten en hun passie door te geven. Op het programma: schilderen, beeldhouwen, handwerk ...


Muziek in het park

Elke zomer vindt in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark het evenement "Muziek in het Park" plaats. Tijdens openluchtconcerten kunnen zowel muziekliefhebbers als wandelaars elkaar ontmoeten en een magisch, tijdloos moment delen met getalenteerde artiesten die erkend zijn in hun favoriete muzikale universum. Wereldmuziek en hedendaagse muziek, jazz, blues, folk, opera-aria's... het eclectische programma is onverwacht, van hoge kwaliteit en toegankelijk voor alle generaties.


Afspraak in de tuin

Afspraak in de tuin is een evenement ter ere van parken, serres, moestuinen, privétuinen en elke andere groene ruimte die bijdraagt tot het welzijn van de gemeente en haar inwoners. Heb je een privétuin in Ukkel, ben je beschikbaar op zondag 2 juni 2024 en wil je jouw stukje paradijs tonen aan andere liefhebbers? Neem dan contact met ons op! Deadline voor de inschrijvingen: vrijdag 23 februari 2024.

Deelname is gratis en alle logistieke aspecten (reserveringen, ontvangst van bezoekers, bewegwijzering, enz.) worden beheerd door het CIVA van Leefmilieu Brussel. Als dank krijg je € 50 aan cultuurcheques van de gemeente.

Meer over het evenement

Sinds 2020 organiseert de dienst Cultuur het tweejaarlijkse evenement "Afspraak in de tuin", afgewisseld met het Kunstenaarsparcours Meet My Arts. Ontdek een heel weekend lang enkele prachtige groene ruimtes van onze gemeente. Je krijgt de kans om een vijftiental groene ruimtes in Ukkel te ontdekken of herontdekken in al hun rijkdom en diversiteit. Op elke locatie worden er culturele en natuurgerichte activiteiten georganiseerd. Op het programma: shows, concerten, wandelingen, creatieve workshops, tentoonstellingen en rondleidingen. En als extraatje bundelt het CIVA zijn krachten met de gemeente Ukkel om je een vijftiental privétuinen te laten ontdekken die uitzonderlijk hun deuren openzetten. Bekijk het programma van  2022 in afwachting van dat van 2024!

Evenement georganiseerd in samenwerking met het CIVA en met de steun van Leefmilieu Brussel.


Zomer Quartier d’été

Laat je een hele zomer verrassen door concerten, straattheater, circus, openlucht cinéma én leer nieuwe wijken kennen. Alle activiteiten zijn aangepast aan alle doelgroepen om zo goed mogelijk aan de wensen van iedereen tegemoet te komen met echte momenten van samenzijn rond gemeenschappelijke avonturen.


Openluchtcinema

Elke zomer strijkt het evenement "Bruxelles fait son cinéma" neer in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark, dat een hele avond lang omgetoverd wordt tot een grote openluchtbioscoop. Een atypische en gezellige manier om een hoogstaande film te ontdekken of het plezier terug te vinden om een film op groot scherm te bekijken.


Muziekfeest

Elk jaar viert de gemeente Ukkel het Muziekfeest met een groot aantal concerten op een vijftiental verschillende locaties. Het doel van dit initiatief is om nieuw talent, gevestigde lokale muzikanten en initiatieven van inwoners onder de aandacht te brengen en een breed publiek in staat te stellen om gratis concerten van alle stijlen bij te wonen in een ontspannen, feestelijke sfeer.


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Tentoonstelling "Faire passage"

Deze nieuwe tentoonstelling gewijd aan keramiek zet het werk van de Belgische kunstenaressen Brigitte Arbelot, Valérie Ceulemans, Thérèse Lebrun, Ana-Belén Montero, Hélène Rivière en Fabienne Withofs in de spotlights. Natuur, stof, verbeelding en geest worden met elkaar verbonden in deze tentoonstelling, die uitnodigt om de ruimtes te doorkruisen. Deze zes getalenteerde keramistes, zowel leerkrachten als leerlingen, laten ons alle facetten van deze kunst ontdekken, die een van de meest vruchtbare ontdekkingsgebieden van de laatste jaren geworden is.

Wanneer?

Van zaterdag 24 februari tot zondag 17 maart 2024. Geopend van donderdag tot zondag van 11 tot 17 uur. Vernissage op vrijdag 23 februari van 18.00 tot 21.30 uur.

Waar?

In het Kunstenhuis Ukkel ( Dekenijstraat 102).

Prijs?

Vrije toegang.

Info?

 02/605.15.30 of  cultuur@ukkel.brussels

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael

In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.