De grote evenementen

De Dienst Cultuur organiseert evenementen en terugkerende culturele projecten. Hier vindt u de grote projecten en evenementen die elk jaar of om de twee jaar worden georganiseerd.

U kunt deze raadplegen om het culturele nieuws in Ukkel te volgen: 


Meet my ARTS

Deze multidisciplinaire kunstbiënnale nodigt het publiek uit om een aantal lokale beeldende kunstenaars te ontmoeten en hun werk en de geheimen van hun kunst te ontdekken. Op het programma: tentoonstellingen, demonstraties, participatieve workshops ... Volgende editie: lente 2025.


Wolvendaelnacht

Elk jaar in augustus bieden we u de kans om een magische avond en nacht door te brengen onder de sterrenhemel in het hart van Wolvendaelpark. Een totaal nieuwe en ongewone ervaring, zowel stedelijk als natuurlijk, om van te genieten met familie of vrienden. Op het programma: ontdekking van het park, jongleren met vuur, theatervoorstellingen, liedjes, voorlezen, een groot vuur, spelletjes en sterren kijken. We besteden bijzondere aandacht aan de duurzaamheid van dit evenement.


Kunst ter plaatse!

Elk jaar kondigt de terugkeer van het warme weer de komst aan van het culturele evenement "Kunst ter Plaatse" op verschillende Ukkelse openbare plaatsen. Dit is voor veel kunstenaars een ideale gelegenheid om met het publiek in contact te komen, hun werk te presenteren, hun werk toe te lichten en hun passie door te geven. Op het programma: schilderen, beeldhouwen, handwerk ...

Wanneer en waar?

 • Zondag 30 juni 2024 op het Sint-Pietersvoorplein van 10 tot 13 uur.
 • Zondag 14 juli 2024 in het Openluchttheater van het Wolvendaelpark van 11 tot 18 uur.
 • Zondag 18 augustus 2024 in het Openluchttheater van het Wolvendaelpark van 11 tot 18 uur.
 • Zondag 8 september 2024 op het Sint-Pietersvoorplein van 10 tot 13 uur.

Muziek in het park

Elke zomer vindt in het Théâtre de Verdure in het Wolvendaelpark het evenement "Muziek in het Park" plaats. Tijdens openluchtconcerten kunnen zowel muziekliefhebbers als wandelaars elkaar ontmoeten en een magisch, tijdloos moment delen met getalenteerde artiesten die erkend zijn in hun favoriete muzikale universum. Wereldmuziek en hedendaagse muziek, jazz, blues, folk, opera-aria's... het eclectische programma is onverwacht, van hoge kwaliteit en toegankelijk voor alle generaties.


Afspraak in de tuin

Ontdek een heel weekend lang de prachtige groene ruimtes van onze gemeente. Tijdens Afspraak in de Tuin krijg je de gelegenheid om een vijftiental groene ruimten in Ukkel te ontdekken of herontdekken in al hun rijkdom en diversiteit. Op elke plaats worden er culturele en natuurgericht activiteiten georganiseerd. En als extraatje bundelde het CIVA de krachten met de gemeente Ukkel om je een twaalftal privé-tuinen te laten ontdekken die uitzonderlijk hun deuren zullen openen. Op het programma: shows, concerten, wandelingen, creatieve workshops, tentoonstellingen en rondleidingen.


Zomer Quartier d’été

Geniet van 29 juni tot 13 september 2024 van concerten, reuzenspelen, straattheater, het circus, openluchtbioscopen en ontdek vooral nieuwe buurten! Alle activiteiten zijn gratis, geschikt voor het hele gezin en gekozen in samenwerking met gemeentelijke partners in de verschillende wijken.

Het programma

Zaterdag 29 juni: Zomer Quartier d’été in Melkriek (Georges Ugeuxstraat 6)

 • 12 - 16 u.: vlooienmarkt, reuzenspelen, wereldtafels en circusinitiaties door Cirque Mandarine.
 • 14 u.: circusvoorstelling "En selle ou Presque" door compagnie ça Sent le Roussi.

Vrijdag 5 juli: Zomer Quartier d’été in Homborch (tussen het Gelaarsde Katplein en het Canteclaervoorplein)

 • 18.30 - 21 u.: BBQ, boogschieten, badminton, bordspellen en creatieve workshops
 • 20 u.: voorstelling "Les Grandes Illusions" door compagnie La Grande Lézarde.
 • 21 u.: cinema onder de sterren.

Vrijdag 12 juli: Zomer Quartier d’été au Messidor (Anjouplein - ingang via de Biezenlaan 23)

 • 18 - 22 u.: BBQ en reuzenspelen.
 • 19.30 u.: circusvoorstelling "Ça va péter" door compagnie Circo A La Maleta.
 • 20.30 u.: concert van Aboubakar Traoré (muziek uit Burkina Faso).

Zaterdag 10 augustus: Zomer Quartier d’été babyspecial (Wolvendaelpark)

 • 10.30 - 12.30 u.: animatie georganiseerd door de bibliotheken van Ukkel

Woensdag 21 augustus: Zomer Quartier d’été in Merlo (Merlotuin)

 • 18 - 20 u.: BBQ, petanque en reuzenspelen.
 • 18.30 u.: circusvoorstelling "Trico" door Kirn Compagnie (aangeboden door La Roseraie).
 • 19.30 u.: cinema onder de sterren

Vrijdag 30 augustus: Zomer Quartier d’été in Moensberg (speelzone naast het station Moensberg)

 • 19 u.: start.
 • 19.30 u.: cinema onder de sterren.

Vrijdag 13 september: Zomer Quartier d’été in Melkriek (Georges Ugeuxstraat 6)

 • 19 u.: start.
 • 19.30 u.: cinema onder de sterren.

Meer info?

 02/605.15.30 of  cultuur@ukkel.brussels

Evenement georganiseerd met de steun van de wijken Homborch, Melkriek, Merlo, Messidor en Moensberg, Bibliotheek Ukkel, het Franstalige bibliotheeknetwerk van Ukkel, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Alliance Bruxelloise Coopérative, BinHôme, PCS Homborch, PCS Melkriek, PCS Merlo, PCS Melkriek, Cirque Mandarine, La Roseraie, de Federatie Wallonië-Brussel, de straathoekwerkers, het wijkcentrum Homborch en de gemeentediensten.


Openluchtcinema

Het evenement "Bruxelles fait son cinéma" strijkt opnieuw neer in het Openluchttheater in het Wolvendaelpark, dat een hele avond lang omgetoverd wordt tot een grote openluchtbioscoop. Op het programma: vertoning van de film "How to have sex". Deze waarheidsgetrouwe en in Cannes bekroonde fictie van regisseuse Molly Manning Walker volgt de jeugd op de kruising van wegen in een badplaats voor toeristen. Welkom in de wervelende en extreme wereld van feesten vol losbandigheid en slapeloze nachten, waar verlangen en angst elkaar aansteken! Vanaf 14 jaar.

Wanneer?

Zondag 30 juni 2024 rond 22 uur (begin van de voorstelling na zonsondergang).

Waar?

In het Openluchttheater in het Wolvendaelpark (ingang hoek Rodestraat en Wolvendaellaan).

Prijs?

Gratis en zonder reservering.

Meer info?

 02/605.15.30 of  cultuur@ukkel.brussels


Muziekfeest

In samenwerking met Tournesol Prod, de gemeentebibliotheken, het Hof ten Hove en Saint-Job qui bouge organiseert de dienst Cultuur heel wat concerten op het volledige grondgebied van Ukkel voor een bijzonder bruisende editie van het Muziekfeest.

Het programma

Vrijdag 21 juni 2024

 • In bibliotheek Centre van 18 tot 19 uur: Les Country Cats.
 • In bibliotheek Le Phare om 20.30 uur: Mamadou Dramé.

Zaterdag 22 juni 2024

 • In het Hof ten Hove van 14 tot 23 uur: doorlopend concerten.
 • In het Openluchttheater van het Wolvendaelpark van 12 tot 21 uur: Wolv Electro Festival, doorlopend dj-sets en vertoning van de voetbalmatch België-Roemenië.

Zondag 23 juni 2024

 • Op het Sint-Pietersvoorplein om 12 uur: de solisten van de muziekacademie van Ukkel.
 • In de Sint-Marcuskerk om 17 uur: de Association Philharmonique d’Uccle en Chœur Nuovo Marco.
 • Berg van Sint-Job en omgeving van 15 tot 20 uur: Montagne en Sons.

Het volledige programma staat op de website van het  Muziekfeest (in het Frans)


Tentoonstellingen

De Dienst Cultuur organiseert regelmatig tentoonstellingen, hetzij in het Kunstenhuis van Ukkel, in samenwerking met de Roze Hoeve, het Cultureel Centrum of andere partners. Het doel van deze tentoonstellingen is om het publiek kennis te laten maken met voornamelijk beroemde Ukkelse kunstenaars, met opkomende lokale talenten of met gepassioneerde kunstenaars. De hedendaagse kunst wordt ook onder de aandacht gebracht met de steun van onze partners en professionals.

Tentoonstelling "Être jeune hier et aujourd’hui"

Een tentoonstelling in het kader van Steun voor creatie 2023. De drie winnaars - Cilou de Bruyn, Alain Van Hille en Denis Lecuyer - presenteren elk een serie van 10 foto's over het thema "Être jeune hier et aujourd’hui".

Wanneer?

Inhuldiging op vrijdag 28 juni om 18 uur voor de hoofdingang van de Sterrenwacht (Ringlaan 3), in aanwezigheid van de winnende kunstenaars.

Waar?

Op de hekken van de Sterrenwacht.

Infos ?

 02/605.15.30 of  cultuur@ukkel.brussels

Cultuur

Adres
Stallestraat 77
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 16.30 uur

Telefoon
02/605.15.30

E-mail
cultuur@ukkel.brussels

Wist u dat?

Tijdens het weekend «Nacht in het Wolvendaelpark» kunt u uitzonderlijk uw kampeertent in het park opzetten, met vrienden of familie. Kom een uniek moment beleven! Ga languit in het gras liggen en dompel uw ogen onder in het unieke spektakel van de dansende sterren aan de Ukkelse hemel.

Tent in het Wolvendaelpark
Tente dans le parc du Wolvendael

In de praktijk

Bent u een Ukkelse amateur of professionele artiest en wil u zich graag tonen op uw grondgebied? Neem contact op met de Dienst Cultuur om samen te bekijken waarvoor u in aanmerking komt.