Festivaleke, het jeugdliteratuurfestival

Ingediend op wo 27/03/2024

Na het succes van de eerste editie bundelen de Franstalige gemeentebibliotheken, het Hof ten Hove en het Cultureel Centrum van Ukkel opnieuw hun krachten voor een tweede editie van het Festivaleke. Dit festival wil jeugdauteurs en –illustrators in de spotlights zetten om kinderen en hun ouders de talrijke facetten en de rijkdom van de jeugdliteratuur te laten ontdekken. Op het programma: tentoonstellingen, voorstellingen, ontmoetingen, creatieve workshops, voorleesuurtjes en vertoningen.

Het Festivaleke, dat past in het cultuurbeleid dat de gemeente actief voert om de toegang tot cultuur voor jongeren te bevorderen, biedt een rijk en gevarieerd programma aan in de Franstalige gemeentebibliotheken, het Hof ten Hove en het Cultureel Centrum van Ukkel. Enkele activiteiten: workshops petten personaliseren in mangastijl met Laurent Bruyère, pop-upkaarten maken met Clémence G., fanzines maken met Cédric Manche en live tekeningen maken met Joseph Prado, een kleurrijke tentoonstelling over het thema natuur, voor de gelegenheid ontworpen door de befaamde schrijfster Bernadette Gervais, ludieke, poëtische en tragikomische voorstellingen, voorleesuurtjes en een vertoning over de wereld van gisteren en vandaag (aanpassing van de strip van Vincent Cuvellier "Le temps des Marguerite"). Kortom, een hele resem kwalitatieve, ongeziene, originele, boeiende en participatieve activiteiten om te lachen, je verbeelding de vrije loop te laten, je geest open te stellen, je te verwonderen, te delen, je vertrouwd te maken met de boekenwereld en te genieten van de voordelen van lezen. Dankzij dit festival kan iedereen ook de originele werken van illustrators Sara Gréselle, Ludovic Flamant en Nicolas Viot en van de auteurs van uitgeverij À Pas de Loups ontdekken en bewonderen, maar ook minibib Merlo binnenstappen, die opengehouden wordt door jongeren uit de wijk.

Wanneer?

Van dinsdag 2 tot zaterdag 27 april 2024.

Waar?

In bibliotheek Centre ( Dekenijstraat 64), Homborch ( Homborchveldlaan 30), Le Phare ( Waterloosesteenweg 935) en Merlo ( Neerstallesteenweg 392), in het Cultureel Centrum van Ukkel ( Rodestraat 47) en in het Hof ten Hove ( De Frélaan 44).

Prijs?

Alle activiteiten zijn gratis.

Het volledige programma van de activiteiten staat op de website van het  Festivaleke (in het Frans).